Vad är mobbning?

2014-03-01 @ 18:37:18

Vad är mobbning?
Mobbning(även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp. Det kan involvera våld eller hot om våld och kan förekoma på arbetsplatser,i skolan osv.Mobbning kan involvera ett eller flera av det som juridiskt benämns misshandel, olaga hot, förolämpning, förtal, övergrepp i rättssak, stöld, skadegörelse, olaga frihetsberövning, ofredande och sexuellt ofredande.Mobbning handlar i många fall om att skaffa sig makt och status.Mobbare trivs med den makt det innebär att kunna kontrollera och trakassera en annan individ.

 

Typer av mobbning
Fysisk mobbning (slag, sparkar, knuffar, dra i håret, tafsa, trycka upp mot vägg, förstöra kläder, väskor eller skolarbeten med mera)

 

Verbal mobbning (rykten, hån, hot, glåpord, öknamn, klotter, nedsättande kommentarer)

 

Psykisk mobbning (blickar, suckar, kommentarer, imitationer (till exempel imitera någons haltande, sätt att tala, etc), vända ryggen till, inte lyssna på förslag, flytta sig om någon sätter sig bredvid, resa sig upp och lämna sällskap när någon anländer, ignorera, utfrysning, ogrundad portning och svartlistning)

 

E-mobbning (rykten via exempelvis chattprogram eller communityn, förtal via Internet-sidor, hot via SMS, spridning av bilder och filmer på till exempel Internet utan godkännande med mera, trakasserier på forum, bloggar och wikier)

 

_________________________________________________________________________________________

 

 

Många av er har säkert blivit mobbade någongång eller hur? Både i verkligheten och via internet. Om ni har ellerkanske t.o.m är mobbade så är det här inlägget till er. Jag har själv blivit mobbad pga att jag gillar t.ex  Justin Bieber. När jag gick i högstadiet så accepterade inte många att jag var en belieber och verkligen försvarade honom så fort någon sa något elakt och det gör jag fortfarande. Dom vågade aldrig börja "bråka" eller säga något i skolan utan dom började hålla på skriva på facebook och det skapade bråk eller  vad man ska säga.  Man kan låtsas som att man inte bryr sig men ärligt talat så bryr man sig så jävla mycket om någon säger något dumt om t.ex ens idol eller om ens kompisar. Det går inte att förneka. Sen när folk säger " Jag vet inte hur det är att ha en idol" varför liksom inte ta reda på det före och kanske försöka förstå än att liksom dömma en direkt? Vi låtsas att vi inte bryr oss om vad folk tycker om oss men i verkligheten så bryr vi oss faktiskt jättemycket. Och det blir egentligen inte bättre av att folk inte accepterar dig för den du kanske är eller försöker vara. Det kommer alltid finnas folk som inte gillar dig och absolut avskyr dig. Man kan inte gilla alla eller hur? Och om någon kanske kommenterar något dumt eller säger något elakt till er så tycker jag att ni ska visa fuck you och gå därifrån för att inte skapa bråk. Det kanske gör ont när någon kanske ger dig kritik eller bara slänger ur sig en elak kommentar men när det gäller kritik måste man lära sig att ta det. Kritik kan va både bra och dåligt. Det kan faktiskt förbättra om det gäller bilder och din blogg så kan det ju göra din blogg mycket bättre och dina bilder finare. Man kan alltid bli bättre på saker. Man kan bli bättre på att ta kritik.  När det gäller näthat om det t.ex är påhopp så kan ni ju söka upp ip-adressen och anmäla personen som kanske skrev något elakt. Jag fick elaka kommentarer för 1 år sen, det började egentligen i åttan eller sjuan. Jag vågade inte göra något. Jag vågade inte anmäla ip-adressen eller något. Jag vågade inte berätta för någon. Jag har lärt mig att man inte ska ignorera att berätta för någon om man får elaka kommentarer eller kommentarer som man kanske inte gillar.

 

Jag vet att det kanske är svårt att sluta bry sig när man får elaka kommentarer. Men tänk så här dom som kommenterar är förmodligen avundsjuk på dig. Du kanske är finare, trevligare och klär dig snyggare än denna person. Och när det gäller folk som inte accepterar dig, det kan va dina vänner eller bara kanske folk från din parallellklass. Jag tycker att om dina kompisar inte accepterar dig för den du är att du verkligen ska sluta va med dom och försöka hitta andra som förmodligen gillar dig för den du är. Du ska inte behöva ändra dig för dina så kallade kompisar inte accepterar dig. Du är perfekt precis som du är.

 

Nu har jag suttit och skrivit detta i snart 40 minuter och har egentligen inget mer att skriva. Det finns alltid folk som inte gillar dig, du behöver inte bry dig om dom. Forget the haters cuz somebody loves you.

 

 


Kommentarer
Postat av: Amanda Lundkvist

bra inlägg! :)

2014-03-01 @ 21:23:31 / URL: http://mandacecilia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo